НАРЪЧНИК за КОНСУЛТАНТИ за платформата NoAimNoGain.com- СЪДЪРЖАНИЕ -


I. Вход и регистрация

II. Профил меню

III. Основно съдържание

IV. Модули Самостоятелна работа (не са за консултантите)

1. Виртуална класна стая

2. Управление на Виртуална класна стая

3. Управление/Разглеждане и отваряне на отговорите на участниците

4.Технически въпроси


  I.  Вход и регистрация


1. Вход


ИЛИ :

 1. Регистрация
 • Ако има проблем с регистрацията, моля свържете се с нас.

- След като сте се регистрирали, влезте с вашето име и парола от „Вход“ в горния десен ъгъл на платформата, или на началната страница отдясно на модулите.

  II.  Профил меню


 • От „Редактиране на профил“ можете да редактирате вашите данни, да добавяте снимка и други.

 • От „Съобщения“ можете да преглеждате съобщенията си в платформата, които сте изпратили или сте получили.  III.  Основно съдържание

1.Моята страница – тук можете да видите, в кои модули сте взели участие

2.Събития – тук може да следите събитията от сайта – предстоящи и минали


3.Навигация и блокове – от дясната страна на страниците в платформата ще откриете различни „блокове“ - календар, последни потребители онлайн и др. , както и  навигация на сайта и на модулите, в които сте участвали


  IV.  Модули Самостоятелна работа (НЕ СА ЗА КОНСУЛТАНТИТЕ)

Модулите се намират на началната страница на платформата NoAimNoGain.com. За да запишете някой от модулите, трябва да кликнете на него и след като влезете, да кликнете „Запиши ме“ :
Модулите „Самостоятелна работа“ са модули, в които всеки участник/ца сам/а отговаря на въпросите, без включване във виртуална класна стая на живо с кариерен консултант. Това не означава, че няма разяснения на въпросите, както и фийдбек на отговорите, които давате, напротив – след всеки въпросник/тест има такива. Също така можете и да се свържете с преподавателите на Модула чрез съобщение или по и-мейл, ако имате колебание или запитване, относно Модула и въпросите към него.Модулите съдържат „Стъпки“ (т.е. Въпросници/тестове)  V.  Модули Групова работа (МОДУЛИ С КОНСУЛТАНТИ)

Модулите „Групова работа“ съдържат Стъпки – въпросници/тестове, както и Виртуални класни стаи .В тези Виртуални класни стаи се работи с учениците на живо , с включени камера и микрофон на консултанта, и на всеки участник.

Всеки, записал се за модул Групова работа, е необходимо да има работещи микрофон и камера, за да може да ги включи, когато влезе във Виртуалната класна стая, тъй като там се водят дискусии на живо с кариерния консултант.


Всички потребители (независимо консултант или ученик) трябва да се запишат за модулите, за да участват в тях!

Консултантите се записват "КАТО КОНСУЛТАНТ" с парола, която трябва да поискат от администраторите.


ТЕХНИЧЕСКИ ЕТАПИ :
- Обявява се новина за група на началната страница от "Добавяне на нова тема" в Блок "НОВИ ГРУПИ", под модулите;

- След като учениците са се регистрирали и записали за Модула, се създава нова група и се добавят ученици в нея.

- Дава се достъп до стая по група

- Влизане в модула и виртуалната стая


Имайте предвид, че само първите 5 (оставили коментар в Новината за групата) ще бъдат записани за група.

Също така отговорите от въпросниците/тестовете/ се пазят до 48 часа след приключване на групата.

Записването става с регистрация на платформата, записване за модула и се оставя коментар на началната страница, под Модулите, в блок „НОВИ ГРУПИ“, където се обявяват групите. За да се остави коментар трябва да се кликне на „Обсъждане по темата“.
След това Консултантът записва желаещия в групата си.


Ако ученикът не е записан в група, няма да вижда линка за Виртуалната стая!

 1. ОБЯВЯВАНЕ НА НОВИ ГРУПИ

За Груповите Модули се организират групи и се добавя Новина на началната страница на платформата за формиране на нови групи, в раздел „НОВИ ГРУПИ“, който се намира надолу под Модулите.


т.е. НАЧАЛНА СТРАНИЦА -> блок „НОВИ ГРУПИ“->Добавяне на нова тема

Ще се появи форма за нова тема на началната страница, където се обявява групата. Обявата трябва да е поне 10 дни преди датата на започване. Името на темата трябва да включва „Нова група“, както и за кой модул и коя дата е.

Съдържанието на темата трябва да съдържа Името на групата, Модула, часа и датата за групата, както и срока за записване в групата (който е час и половина преди началния час), след този срок няма да се приемат записвания.

Също така и че само първите 5 записали се, се добавят в групата.

2.  ЗАПИСВАНЕ ЗА МОДУЛ

Трябва да се запишете за модула , за да може да работите в него.


Записването става като кликнете на Модула Групова работа (който искате) -> надолу има поле „КОНСУЛТАНТ“ и под него има парола, която трябва да знаете (да я вземете от администратор), за да може да се самозапишете като консултант.


  3. СЪЗДАВАНЕ НА ГРУПА И ДОБАВЯНЕ НА УЧАСТНИЦИ И ДАВАНЕ НА ДОСТЪП до стаите по групи

Преди да създадете група, трябва да я обявите на началната страница в блок „НОВИ ГРУПИ“, където да кажете името на групата, датата и часа, както и че само първите 5 записани ще вземат участие. Също така, че отговорите на учениците се пазят до 48 часа след края на групата. След това трябва да изтриете групата и новината .

След като сте се записали за дадения модул Групова работа и сте обявили нова група, както и час и дата за групата, когато приключи срокът за записването (час и половина преди обявения час за групата),

трябва да влезете в модула и там ще намерите ЛИНК за Техническите етапи на работа. За създаване на група/редактиране/изтриване и добавяне на участници в група, трябва да кликнете на линка Създаване / Премахване на групи и участници в групи“ (По всяко време може да отваряте линка за групи и линковете за даване на достъп до виртуална стая за вашата група.


Също така трябва да изберете даване на достъп на виртуална стая ХХ, която не е на същия ден и час, това е с цел да може 5 консултанта да провеждат едновременно 5 различни групи).


СЪЗДАВАНЕ НА ГРУПА: Влезте в МОДУЛА и потърсете линк "Настройки на Групи и Виртуална стая Технически етапи"
1.


2.Ще се отвори форма за администриране на група и добавяне на участници :

а да създадете група - „Създаване на група“.

За да добавите участници – кликвате върху новосъздадената групата и кликвате на „Добавяне/премахване“. Ще се отвори нова форма за добавяне на участници, кликате на записалия се участник/участници, които трябва да запишете (от роля „Студент“) и след това „Добавяне“, след което „обратно към групи“, за да видите кого сте записали:
ПОСЛЕ ЗАТВАРЯТЕ ПРОЗОРЕЦА ЗА ГРУПИТЕ.
Когато сте създали новата група и сте записали участниците, трябва да направите една последна стъпка :

ВЛИЗАТЕ НА МОДУЛА -> ТЕХНИЧЕСКИ ЕТАПИ -> ДАВАНЕ НА ДОСТЪП на една от Виртуалните класни стаи по вашата група :Ще се зареди нова страница Променяне на виртуална...


 1. Там кликвате на МЕНЮ „ДАЙ ДОСТЪП“ -> Изберете...->Избирате вашата група, която сте направили -> ЗАПАЗВАТЕ НАСТРОЙКИТЕЗАПАЗВАТЕ НАСТРОЙКИТЕ

След настройките затваряте прозореца.

 1. Ако няма опция да изберете група : кликвате на бутона „Добавяне на ограничение“ ->Група ->и той ще се появи 1. ВИРТУАЛНА КЛАСНА СТАЯ

Преди да влезете във  Виртуална класна стая, ще видите кратки разяснения и сценарии за това, как ще протече тази Виртуална класна стая, също така и за какво трябва да се говори в нея.

Имайте предвид, че след всяка стъпка се разглежда тази стъпка и се дават инструкции за следващата (напр. във  виртуална класна стая след Стъпка 2 – гледате отговорите от Стъпка 2).


Само консултантите могат да виждат текстовете с разяснения.

***Всеки, записал се за модул Групова работа, е необходимо да има работещи микрофон и камера.ВЛИЗАНЕ В СТАЯ:


Като кликнете на линка на Виртуалната класна стая, ще се зареди нова страница:

ИЗБИРАТЕ ВАШАТА ГРУПА (СТРАНИЦАТА СЕ ПРЕЗАРЕЖДА) И КЛИКВАТЕ НА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ.

Ще се отвори нов прозорец в браузъра с виртуална класна стая, а платформата ще остане отляво в стария прозорец. Тогава ще могат да влязат и останалите участници.


Имайте предвид, че ако не сте влезли , или ако сте в грешната група, останалите участници няма да виждат бутона за присъединяване (т.е. трябва да следите в коя група сте влезли).

 1. УПРАВЛЕНИЕ НА ВИРТУАЛНА КЛАСНА СТАЯВ средата стои слайд на презентация за посрещане, в който има разяснение за бутоните. Това е място, където може да се качи нова презентация, или да се използва като празен лист за писане.

Вдясно стои чат. Там при влизане са написани кратки разяснения какво ще се състои в тази стая, възможно е да има и въпроси, на които трябва да отговарят участниците. Отдолу под тези въпроси и разяснения има бяло празно поле, което се използва за писане в чата.


***ЗА ЧАТА : КОПИРАТ СЕ  ВЪПРОСИ ОТ МОДУЛА, КОИТО НЯМАТ ТЕСТ (напр. КИПРА ВЪПРОСИТЕ) И СЕ ПОСТАВЯТ В ЧАТА


ДОПЪЛНИТЕЛНИ НАСТРОЙКИ:


 • Заглушаване на потребители (в случай, че става микрофония от някого) вляво:

В блока 'Закачи видео' (долу вляво), ще се покажат всички включени камери на всички участници.

 • Прозорец на презентацията (по средата)
 • Меню и бутон за прилагане на изглед (долу вдясно) - КАК ДА ИЗГЛЕЖДА ВИРТУАЛНАТА СТАЯ:
 • Излизане от виртуалната класна стая и прекратяване на сесията (когато приключите с нея)   6. Управление/Разглеждане и отваряне на отговорите на участниците


ВИРТУАЛНАТА СТАЯ Е ОТВОРЕНА В ДРУГ ТАБ, А ПЛАТФОРМАТА ОСТАВА В ЛЕВИЯ ТАБ.

След като приключи разговор, всички отиват на следващата стъпка, в модула в платформата.

Учениците правят стъпката, а консултантът кликва на линка с РЕЗУЛТАТИ на стъпката, който се намира в модула, след всяка стъпка, или отдясно в навигацията:
Ще се зареди нова форма за показване на отчета с отговорите на учениците от тази стъпка. Стъпките имат таймер, когато времето изтече, тестът автоматично спира и отговорите се изпращат, така че всеки консултант ще знае след колко време може да види отговорите и да ги отвори и запази.


За настройките за показване на отчета на отговорите на учениците:

 1. Избира се групата, в която работите в момента

 2. „Опити, които“ се махат всички отметки, освен „Завършен

 3. „Показване на“ се добавят отметки „текст на въпрос“ и „отговор“ (за да може в таблицата да се покажат и въпроса и отговора)

 4. Кликва се на бутона „ПОКАЖИ ОТЧЕТ“ (ако пропуснете да го кликнете след тези настройки, няма да се покаже актуална информация в таблицата)

 5. Над таблицата има падащо меню „Изтегляне на данните от таблицата като“: кликвате на него и ИЗБИРАТЕ : Unpaged XHTML document , след което кликвате на „ИЗТЕГЛЯНЕ“


7. Запазвате документа и го отваряте, той ще се отвори в нов таб в браузъра и може да го гледате по време на следващата виртуална класна стая, за да дискутирате отговорите.


Unpaged XHTML Document отворен в браузър:8. Във всяко присъствие във виртуална стая се обсъжда предната стъпка (отговорите от предната стъпка)
9. Резултатите се отварят в нов таб, отделно от платформата и виртуалната стая, за да се гледат паралелно.


VII.Технически въпроси и включване на микрофон и камера


Възможно е да възникнат някои технически въпроси относно платформата.

 1. Когато нов консултант се запише в платформата и се самозапише за модул, ако няма достъп до някои от менютата, блоковете, настройки за виртуална класна стая и т.н., трябва да се свърже с администратор на ekaterina.angelova@abv.bg или emil@tetracom.com

 2. Ако при влизане на виртуалната стая възникне грешка от сървъра, моля да се свържете с администратор.

 3. При включването на виртуалната класна стая, микрофонът и камерата се включват по следния начин:


МИКРОФОН

1.2.3.
АКО ИЗЛЕЗЕ ОПЦИЯ С "ДА" И "НЕ" (YES / NO), ВИНАГИ КЛИКАЙТЕ "ДА"/"YES"


Ако след тези 3 стъпки показани в скрийншотовете микрофонът ви не се чува (не работи), то означава, че е включен с друга програма или сте избрали грешен или неработещ микрофон и трябва да отидете горе вляво, да кликнете на иконата слушалки с микрофон, и да спрете и пуснете микрофона наново като изберете друг работещ микрофон.

Понякога е възможно да има разхлабена връзка на кабела на микрофона с компютъра, затова проверете дали кабелът е здраво свързан със входа на компютъра. Също опитайте да включите и изключите кабела няколко пъти и да презаредите страницата на виртуалната стая.


Ако при кликане на опцията за включване на микрофон ви се появи грешка или няма микрофон, то тогава проверете дали микрофонът се използва от друга програма в момента (скайп, друг вид чат, фейсбук), тъй като микрофоните и камерите не могат да работят с две програми едновременно.КАМЕРА:

1.2.3.Ако ви попита за WEB RTC , го позволете с "ДА" (YES)В случай, че изпише грешка, или камерата не работи, може да означава 2 неща :
1) камерата не функционира правилно (малко възможно) – в такъв случай проверете камерата с друга програма (например скайп), за да се уверите, че работи и ако не – то я заменете с друга, за да видите дали проблемът е в самата камера.

2) камерата в момента работи и с друга програма - скайп, фейсбук, друг вид чатове и приложения, използващи камери (повече възможно) – в такъв случай трябва да спрете камерата от другата програма, и да презаредите виртуалната стая.


Ако камерата или микрофонът не работят и не можете да разберете защо, опитайте да потърсите информация в интернет.


Ако не успеете да откриете проблем, моля потърсете помощ от администратор на ekaterina.angelova@abv.bg или emil@tetracom.com.Последна промяна: сряда, 30 март 2016, 16:44